Migráció

A bevándorlás kérdése Magyarországon

Wetzel Tamás

Európa mindig kivándorlók millióit bocsátotta ki a tengerentúlra, és ez a folyamat csak az ötvenes évek évben fordult meg, hogy ma már az egész kontinens milliók „ostromának” legyen kitéve. Az ötvenes évek konjunktúrája a nyugat európai országokban munkaerőhiányt teremtett és ekkor kezdtek fejletlenebb területekről (elsősorban Dél-Európából, Törökországból, illetve az egykori gyarmatokról) munkaerőt toborozni. Hiába alakult ki azóta jelentős munkanélküliség ezekben az államokban, a bevándorlók már nem kívántak visszamenni hazájukba. Az egykori gyarmattartó államok a függetlenség megadásakor jelentős tömegeket fogadtak be, akikhez azóta sokan csatlakoztak a liberális bevándorlási- és menekültpolitika következtében. A döntő mértékben a szervezett bűnözés által ellenőrzött illegális migrációval az európai hatóságok mind nehezebben tudnak megbirkózni, több esetben „amnesztiával” legalizálni kellett az ilyen-olyan úton bejutottak tartózkodását, ezzel elismerve az idegenrendészetek tehetetlenségét.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://www.ittvagyunk.eu/htmls/tanulmanyok.html?essayID=125


Kapcsolódó anyagok

Publikon Szerkesztőség: Mit gondolunk a bevándorlókról?
Gödri Irén: A környező országokból érkező bevándorlók beilleszkedése Magyarországon
Makki Marie-Rose: Bevándorlók hazánkban

Országismertetők

Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Vörös Zoltán
Kínai sakkjátszma - Tengeri kereskedelmi útvonalak és az energiabiztonság geopolitikája
232 oldal
Ára: 2500 Ft

Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsága és a szállítások zavartalansága a kelet-ázsiai állam egyik fő prioritása. A regionális nagyhatalom energiahordozóktól való függősége évről-évre növekszik, ráadásul kőolajimportjának 80 százaléka egy kockázatos, 12 ezer kilométer hosszú  tengeri útvonalon érkezik.
A hajóút az afrikai partok...

Bebesi György
Birodalom összeomlás előtt
230 oldal
Ára: 2690 Ft

 Annak ellenére, hogy a magyar történetírás nagy érdeklődéssel tanulmányozza a cári Oroszország történelmét, annak a mai napig számos fejezete viszonylag ismeretlen maradt mind a szakmai, mind a nagyközönség előtt. Legújabb könyvében Bebesi György, a magyar történeti ruszisztika elismert szakértője arra tesz kísérletet, hogy ezt a helyzetet orvosolja a XX. szá...

Nagy Roland - Glied Viktor - Barkóczi Csaba
Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban
140 oldal
Ára: 2000 Ft

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez ...