Szociológia

Mit gondolunk a bevándorlókról?

Publikon Szerkesztőség
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium/Európai Integrációs Alap támogatásával megvalósuló Itt vagyunk! projekt
Mit gondolunk a bevándorlókról? Mi az általános álláspontunk a Magyarországra érkező migránsokkal kapcsolatban? Milyen változások tapasztalhatóak e társadalmi attitűdök vonatkozásában a bevándorlók számának folyamatos növekedése, a mélyülő gazdasági válság, a politikai-közéleti szélsőségesedés, s a szociális feszültségek tükrében? Ismerjük a hazánkban élő bevándorlók pontos számát? Van-e fogalmunk az őket migrációra kényszerítő tényezőkről? Érzünk-e kulturális, gazdasági, demográfiai kihívást a bevándorlók növekvő aránya alapján? Miként vélekedünk a hazánkban élő kínai, vietnámi, arab közel-keleti, délszláv, vagy afrikai bevándorló közösségekről? Előny vagy hátrány e tekintetben az uniós tagság? Számtalan kérdés, melyek kapcsán nemcsak a saját véleményünk kinyilvánítását, de mások álláspontjának megismerését is fontosnak tartjuk. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium/Európai Integrációs Alap támogatásával megvalósuló Itt vagyunk! projekt ebben igyekszik eddig érdemtelenül elhanyagolt internetes fórumot nyitni, a bevándorlás és migráció kérdését számtalan szempontból körbejáró információs portál, valamint a társadalmi véleményeket felmérő, összegző, és különböző ismérvek szerint elemző, illetve bemutató multimédiás kérdőív-sorozat segítségével (www.ittvagyunk.hu). A részletes adatbázisú és rendkívül gazdagon illusztrált, közérdekűen tudományos-ismeretterjesztő stílusú honlapot olvasva friss, érdekes és hasznos információkat szerezhet a magyarországi bevándorlókról, s a tárgykörben született legaktuálisabb kutatási eredményekről. Interjúk és életút-elemzések formájában megismerheti a hazánkban élő bevándorlók személyes történetét, kivándorlásuk olyakor szívbe markolóan szomorú történetét, magyarországi beilleszkedésük zökkenőmentes, avagy éppen rögös útját, a közben szerzett tapasztalataikat, a magyar emberekkel kapcsolatos meglátásaikat. A projektet megvalósító IDResearch Kutatási és Képzési Kft. céljai kettősek: egyrészt sajátos, az egyénekhez könnyebben eljutó módon tájékoztatni a lakosságot a migráció kérdéskörével kapcsolatban, másrészt folyamatosan mérni a társadalom bevándorlókkal összefüggő véleményét, attitűdjét, s arról különböző szempontú elemzéseket készíteni. A projektben részt vevő kutatók jelmondata világos: tájékoztatni kell, hogy a válaszadók felelősen tudjanak dönteni, s hogy e vélemények tükrében később még átgondoltabb álláspontok kristályosodhassanak ki. A bevándorlás megvitatandó kérdése széles nyilvánosságot igényel, ellenben a megalapozatlan sugalmazások félrevezethetnek.
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Marsai Viktor - Hettyey András
Szomália - állami összeomlás és konszolidáció Afrika Szarván
210 oldal
Ára: 2490 Ft

Szomália kapcsán mindenki hozzászokott a rossz hírekhez. Háború, kalóz-kodás, merényletek, robbantás, államkudarc, lázadók, iszlamisták, a „Nyugat” csődje – ezek azok a fogalmak, amelyeket a legtöbben ehhez a kelet-afrikai országhoz kapcsolnak.

De melyek azok az okok, amelyek ide vezettek, és hogyan élnek az emberek Afrika Szarván? Két fiatal kutató, ...

Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...

Gantner Péter
Magyar diplomaták küzdelme a párizsi békekonferencián
156 oldal
Ára: 2500 Ft

 A második világháborúban Magyarország – az első világháborúhoz hasonlóan – újból a rossz, a vesztes oldalon állt. A büntetés nem is maradt el. A győztesek – bár sokan úgy gondolták, hogy egy igazságos világrendet hoznak létre – nagy csalódást okoztak. Saját érdekeik alapján bosszút álltak. Az igazságos világrend helyett a veszteseket megbüntett...