Migráció

Hazautalások Kelet- és Közép- Európában

Rédei L. Mária

A hazautalások statisztikai áttekintése a hazai szakirodalomban kevéssé tárgyalt témakör. A nemzetközi népességmozgás egyik lényeges gazdasági hatása a külföldön dolgozók banki úton történő rendszeres pénzutalása, ami nemcsak az ott maradt családnak, de a nemzetgazdaságnak is a külföldi tőkebefektetést követően a legnagyobb pénzügyi forrása. A cikk áttekinti a hazautalás fogalmát, statisztikai szempontú értelmezését és a világ régiónak trendjeit. Ezen belül a kelet- és közép-európai régió országait részletesen értékeli. Az elemzés során megismerhetjük a hazautalás értelmezéséhez alkalmazott viszonyszámokat. A téma a nemzetközi migráció haszonelvű stratégiájának a része, amely lehetőséget teremthet a küldő és a fogadó országok közötti párbeszédre.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://www.redeimari.hu/docs/publikaciok/statszhazautalas.pdf


Kapcsolódó anyagok

Rab Virág: A brüsszeli nemzetközi pénzügyi konferencia előkészítése
Csizmadia Sándor: Az iszlám közösségek helyzete Nyugat-Európában
Rédei L. Mária: A nemzetközi vándorlás folyamatának irányítása
Cseresnyés Ferenc: Harmadik országokból, az Európa Unión kívülről érkező migránsok Magyarországon
Gödri Irén: Vívódások két haza között
Illés Sándor- Michalkó Gábor: A turizmus és migráció néhány összefüggése Magyarországon

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Szarka Evelin
Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről
192 oldal
Ára: 2500 Ft

Napjainkban számos útikönyv és színes fotóalbum kalauzolja el Indonézia érintetlen tájaira a kíváncsi felfedezőt és az érdeklődőt, ám a turistáknak mutatott és az általuk megalkotott kép sokszor csak felszínes ismereteket ad erről a többnyire muszlim lakosú délkelet-ázsiai államról. 


Mitől olyan különleges az itt élők által beszélt nyelv? H...

Fülöp T. Mariann
A kétszínű Marokkó
280 oldal
Ára: 2900 Ft

„Szerelem volt első látásra. De idővel rájöttem, Marokkó kétszínű. Sokat hazudott nekem. Szinte minden nap becsapott. És volt, hogy meglepett. Pont ezért szerettem. Volt, hogy a fellegekbe repített, volt, hogy a mélybe taszított ez a rejtélyes, kiismerhetetlen, hallatlanul csábító és szeszélyes szerető. Imádni- és gyűlölnivaló egyszerre.”

Marokkóba...

Erdősi Ferenc
A Közel-Kelet közlekedése
645 oldal
Ára: 5000 Ft

Miközben a sajtóban a Közel-Kelet politikai konfliktusairól szóló hírek vannak többségben, a térség minden vonatkozásban létfontosságú közlekedéséről vajmi keveset tudunk.

 
Ezt az adósságot törleszti az első magyar nyelvű könyv, mely részletes ismere-teket ad a közlekedéshálózat geopolitikai/geoökonómiai tényezők által erősen befolyás...