Kisebbségkutatás

A magyarországi horvátok

Publikon-line

A mai Horvátország területén Augustus császár korában pannonok laktak, területüket Galí­ciából és a Kárpátokból jött szláv törzsek hódították meg Kr. u. 640-ben és a Dráva-Száva köz­ti termékeny földön telepedtek meg, sőt elfoglalták Dalmáciát is. Földműveléssel és állatte­nyésztéssel foglalkoztak.
1102-ben Könyves Kálmán meghódította Horvátországot és az addig független államisággal rendelkező területet Magyarországhoz csatolta. Így lett Horvátország a magyar korona csatolt része, saját önkormányzattal.


tanulmány letöltése pdf formátumban

www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Koller Inez: Kisebbségek a Balkánon
A. Gergely András: Nemzeti vagy etnokulturális kisebbség?
Bottlik Zsolt: A szerb etnikai tér változásai a XX. században a mai Magyarország területén

Országismertetők

Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Süle Edit
Logisztika az idő fogságában
Ára: 2400 Ft

A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.

A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel ...

Tarrósy István - Glied Viktor - Vörös Zoltán (szerk.)
Migráció a 21. században
396 oldal
Ára: 3900 Ft

Napjainkban a migráció okozta társadalmi, gazdasági és politikai hatások kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást az államok számára, legyen szó aggasztó mértékű el- és kivándorlásról, vagy a migránsokat befogadó országban időről-időre fellobbanó, együt...

Gantner Péter
Magyar diplomaták küzdelme a párizsi békekonferencián
156 oldal
Ára: 2500 Ft

 A második világháborúban Magyarország – az első világháborúhoz hasonlóan – újból a rossz, a vesztes oldalon állt. A büntetés nem is maradt el. A győztesek – bár sokan úgy gondolták, hogy egy igazságos világrendet hoznak létre – nagy csalódást okoztak. Saját érdekeik alapján bosszút álltak. Az igazságos világrend helyett a veszteseket megbüntett...