Migráció

Migrációs tendenciák Európában

Koller Inez

Az Európai Parlament évek óta közös bevándorlás- és menekültpolitika kialakítását szorgalmazza, ám egyben fenntartja az egyhangú döntéshozatal gyakorlatát minden bevándorlással kapcsolatos ügyben. Ez rávilágít arra, hogy az 1999-ben, Tamperében tartott csúcson kitűzött cél, mely szerint a közösséget a szabadság, a biztonság és a jog fundamentumai alapján egységes térséggé kell formálni, miért is ítéltetett kudarcra. A kívülről érkező humanitárius vészhelyzet és a belső demográfiai válság előszele már érezteti hatását, mely előbb-utóbb lépéskényszerbe hozza az Európai Uniót (EU). Hogy mégis miért késlekedik a felismerést követő tényleges és hatékony együttműködés? A befogadó uniós országok érdekellentétei akadályozzák a közös szintre emelés lehetőségét, mely érdekellentétek nagyrészt a sokdimenziós migrációs tendenciákban keresendők. Tanulmányom e dimenziók feltérképezésére irányul.


tanulmány letöltése pdf formátumban

Globális folyamatok - a jövő kihívásai (tanulmánykötet) www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Laufer Balázs: A migráció és terrorizmus a nemzetbiztonsági szolgálatok szemszögéből
Hajduk Annamária: Esély vagy veszély? Bevándorlás Magyarországra
Karoliny Eszter - Mohay Ágoston: A nemzetközi migráció jogi keretei
Rédei L. Mária: Hungarian flow 1956-1992
ERESER Közvélemény és Piackutató Betéti Társaság: Beilleszkedési utak és lehetőségek
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet: A multikulturális és interkulturális nevelés

Országismertetők

Algéria
Egyiptom
Kína
Líbia

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Fülöp T. Mariann
A kétszínű Marokkó
280 oldal
Ára: 2900 Ft

„Szerelem volt első látásra. De idővel rájöttem, Marokkó kétszínű. Sokat hazudott nekem. Szinte minden nap becsapott. És volt, hogy meglepett. Pont ezért szerettem. Volt, hogy a fellegekbe repített, volt, hogy a mélybe taszított ez a rejtélyes, kiismerhetetlen, hallatlanul csábító és szeszélyes szerető. Imádni- és gyűlölnivaló egyszerre.”

Marokkóba...

Pap Norbert
Hungary, the Balkans and the Mediterranean
210 oldal
Ára: 3290 Ft

Throughout Hungarian history the Balkans has always been an ineludible reference point and seemingly this will remain so.
The land stretching from the current borders of Hungary to the former border of the Hungarian Kingdom features an intricate spatial texture which bears the marks of our former political, economic and social aspirations creating the most important reference space for u...

Póczik Szilveszter
Az iszlám forradalom
192 oldal
Ára: 490 Ft

Az iszlám, illetve arab társadalmak hősies erőfeszítéseit nem lehet részvét nélkül szemlélni, de részrehajlás nélkül kell vizsgálni. A kötet első tanulmányában az iszlám társadalmakban megjelenő politikai radikalizmus nemzetközi politikai valamint belső társadalmi okainak felvázolására tettem kísérletet, miközben felmutattam a nagyhatalmi politikák felelősség...