Migráció

A brit multikulturalizmus paradoxonja:elkülönült együttélés

Csizmadia Sándor

Napjainkban a multikulturalizmusnak, mint a migráció által előidézett kulturális-civilizációs heterogenizáció tényére megoldást kínáló politikai elméletnek és gyakorlatnak különféle (kanadai, brit, amerikai stb.) értelmezései és alkalmazási módozatai léteznek. A multikulturális társadalmi berendezkedés általában véve idegen kultúráknak egy már nem dominánsnak tekintett nemzeti kultúrával való – a kultúrák egyenértékűségén és partikularitásán alapuló – együttélési feltételeit és kereteit határozza meg a kisebbségi kollektív jogoknak az egyéni jogokkal szembeni hangsúlyozásával. Az angol-szász szellemiségű multikulturalizmushoz képest a bevándorlók integrációja szempontjából másfajta gyakorlatot jelent az európai társadalmi-politikai térben – a kisebbségi kollektív jogokat nem, a kulturális sokszínűség tényét azonban elismerő, „kulturálisan keresztezett”-nek vagy „transzkulturálisnak” nevezett, ám a nemzeti kultúrát továbbra is dominánsnak tekintő, határozottan kommunitárius-ellenes, és univerzális értékeket hangsúlyozó francia republikánus modell.


tanulmány letöltése pdf formátumban

www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Laufer Balázs: A migráció és terrorizmus a nemzetbiztonsági szolgálatok szemszögéből
Hajduk Annamária: Esély vagy veszély? Bevándorlás Magyarországra
Illés Sándor- Michalkó Gábor: A turizmus és migráció néhány összefüggése Magyarországon
Eurydice: A migráns gyermekek integrálása érdekében hozott intézkedések az európai közoktatási rendszerekben

Országismertetők

Egyesült Királyság
India
Nigéria
Pakisztán

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Baranyai Nóra
Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában
184 oldal
Ára: 2590 Ft

 A nyugat-európai területi autonómiák kialakulásáról, fejlődéséről és működéséről számos elemzés készül, jóval szűkebb azonban a kelet-közép-európai térség törekvéseit vizsgáló munkák köre. Jelen kötet négy, a kárpátaljai ruszin, a morvaországi, a székelyföldi, valamint a sziléziai autonómiamozgalom elemzésén keresztül összegzi a kelet-közép...

Turóczi Ildikó
Buen Camino - Jó utat!
152 oldal
Ára: 2000 Ft

A Buen Camino utazás Spanyolországban, 800 kilométeren át, végig a lélek rejtett ösvényein. A testet és lelket egyaránt próbára tevő Út gondolatok és érzések tárháza. Camino, Út, Élet.

Kevés őszintébb, hitelesebb és sodróbb erejű könyvet olvashat manapság az ember önmagáról, a bennünk levő „ismeretlen” Én felé vezető útról, szeretet...

Szarka Evelin
Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről
192 oldal
Ára: 2500 Ft

Napjainkban számos útikönyv és színes fotóalbum kalauzolja el Indonézia érintetlen tájaira a kíváncsi felfedezőt és az érdeklődőt, ám a turistáknak mutatott és az általuk megalkotott kép sokszor csak felszínes ismereteket ad erről a többnyire muszlim lakosú délkelet-ázsiai államról. 


Mitől olyan különleges az itt élők által beszélt nyelv? H...