Ökopolitika

Az Európai Unió környezetvédelmi politikája

Orbán Annamária

Nehéz meghatározni, mit is nevezünk az Európai Unió (EU) környezetvédelmi politikájának. A legtöbb dokumentum vagy könyv, amely akár az EU-val általában, vagy konkrétan annak környezetvédelmi politikájával foglalkozik, nem határozza meg pontosan mit is ért alatta, hanem rögtön a tárgyra tér (Grant et al. 2000). Egyik magyarázat az lehet, hogy túlságosan is egyértelmű – vagyis az Európai Unió fizikai környezetének védelmét jelenti –, tehát nem érdemes túl sok szót fecsérelni a meghatározásra. A másik magyarázat azonban ésszerűbbnek hangzik: túlságosan is tág a fogalom, nagyon sok minden beleértendő, pl. a környezeti externália és közjószág jellemzők miatt. Mindazonáltal tény, hogy az Európai Uniónak van környezetvédelmi politikája, intézményrendszere, még ha az nem is fogható meg egységes egészként, hanem inkább stratégiák, akcióprogramok és különböző intézményi formák aggregátumaként.


tanulmány letöltése pdf formátumban

Globális folyamatok - a jövő kihívásai (tanulmánykötet) www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Sutus László: A Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozásának biztonságpolitikai aspektusai
Gothárd Péter - Kiss András: Az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája
Laczkóné Tuka Ágnes: A 21. század kihívásai és az Európai Unió - Az Európai Parlament tükrében

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Marsai Viktor - Hettyey András
Szomália - állami összeomlás és konszolidáció Afrika Szarván
210 oldal
Ára: 2490 Ft

Szomália kapcsán mindenki hozzászokott a rossz hírekhez. Háború, kalóz-kodás, merényletek, robbantás, államkudarc, lázadók, iszlamisták, a „Nyugat” csődje – ezek azok a fogalmak, amelyeket a legtöbben ehhez a kelet-afrikai országhoz kapcsolnak.

De melyek azok az okok, amelyek ide vezettek, és hogyan élnek az emberek Afrika Szarván? Két fiatal kutató, ...

Turóczi Ildikó
Varázslatok, járványok, missziók
149 oldal
Ára: 2300 Ft

Az Afrikát célzó segítés/segítség etikai, erkölcsi dimenziói az Afrika-kutatás, ezen belül pedig az orvosi antropológia és szociológiai, a tényfeltáró újságírás érdekes és figyelmet érdemlő fejezeteit is jelentik. Jelen kötet a terepmu...

Maxwell Deyes
Springs Pilgrim
152 oldal
Ára: 2000 Ft

This is the first book by Maxwell Deyes, adapted from one of his journals into a travelogue. After completing El Camino de Santiago in 2009, he continued walking across Europe, eventually leading him onto the Hungarian Pilgrims Way in March 2012.
The Hungarian Camino is not yet as well established or developed as the Spanish El Camino. This is perhaps why it can be a more interesting an...