Könyveink


KOSÁR

db

246 oldal
Ára: 2500 Ft

TÜRKE ANDRÁS ISTVÁN

AZ EURÓPAI UNIÓ ELSŐ AFRIKAI MISSZIÓINAK ÉS HADMŰVELETEINEK GEOPOLITIKÁJA

Dr. Türke András István könyve a következő kérdésekre keresi a választ: 

Az Európai Unió képessé válhat-e arra, hogy a nemzetközi szereplők mellé felsorakozva részt vegyen az afrikai kontinens stabilizációs folyamatában és az ENSZ-szel karöltve hozzájáruljon az észak és dél közötti kapcsolatok előmozdításához? Hogy a 21. századi világrendszerben gazdasági hatalmát felhasználva a legjelentősebb nemzetközi szereplőkkel és szervezetekkel egyenrangú politikai hatalommá váljon? Hogyan kell értelmezni az utóbbi időszakban, elsősorban 1998-tól kezdődően megfogalmazott kezdeményezéseket? Létezik-e összefüggés a közös külpolitika kidolgozására irányuló kísérletek, a közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) kialakítása és az európai „erőegyensúly” eltolódása között?
Nem kérdéses, hogy az Európai Uniónak hozzá kell járulnia az Európán kívüli regionális válságok kezeléséhez, ahogy ez történik Afrikában. A közösség jelenlegi és jövőbeni – Balkánt érintő – bővítése, valamint az Afrikai Egység Szervezetének Afrikai Unióvá történő átalakítása jelentős változást idézett elő az Európa és az afrikai régió közötti hagyományos viszonyrendszerben. A cél a régióra vonatkozó európai politika átalakítása. 
A politikai szervezetként fellépő Uniónak és tagállamainak kulcsfontosságú döntéseket kell hozniuk Afrikában is, mint az láttuk a közelmúlt konfliktusai kapcsán: Szudánban, Líbiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, vagy Bissau-Guineában. A kötet ezen katonai beavatkozásokat veszi górcső alá.
 
Fordító: Brucker Balázs
 
A kötet megjelenését támogatta a PAGEO Alapítvány.

<<< Vissza a könyvekhez

Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Szilágyi István
Geopolitika
254 oldal
Ára: 2000 Ft

Az elmúlt évtizedekben a közéletben és a közbeszédben, a politikai elemzők és a politikusok, a gazdasági szakértők és a közgazdászok,az újságírók és a hírmagyarázók,a geográfusok és a történészek, a társadalomtudósok és a természettudományok képviselői körében a mindennapos érintkezés során divatossá vált a geopolitika szó használata.
A százé...

Szabó István
A mérhetetlen önkormányzati vagyon
158 oldal
Ára: 2400 Ft

A helyi önkormányzatok költségvetési szektoron kívüli szervezetek útján történő feladatellátása akkor is fontos marad, ha a túlzott decentralizáció ingája most a túlzott központosítás felé tart éppen. A kismonográfia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkormányzati gazdálkodás költségvetésen kívüli szegmensére, ezen belül is az önkormányzati tulajdo...

Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...