Könyveink


KOSÁR

db

146 oldal
Ára: 2600 Ft

GYEKICZKY TAMÁS

JOGUTÓDLÁS A POLGÁRI PERBEN

 A könyv, amit az olvasó a kezében tart, hézagpótló kismonográfia. Témaválasztása és tartalma szorosan kapcsolódik a polgári perrendtartás napjainkban zajló kodifikációjához. 

A kismonográfia kiindulópontja, hogy a polgári perbeli jogutódlás önálló intézmény, alakulását a polgári eljárásjog szabályozza, a magánjogi jogutódláshoz csak közvetetten kapcsolódik. Ennek köszönhetően elemzé-sében nehezen alkalmazhatóak a magánjog szabályai, fogalmai, intézményei. 
A perbeli jogutód a jogelőd perbeli helyzetének összességét veszi át, perbeli jogi pozíciója teljes körű. A perbeli jogutódlás ellentétben a magánjogi jogutódlással, pl. az örökléssel  nem lehet részleges illetőleg korlátozott. Amennyiben nem így lenne, akkor sérülnének a joghoz jutás és a jogvédelem alapvető alkotmányos és perjogi alapelvei, diszkriminatív perbeli állapot alakulna ki.
A könyv a perbeli jogutódlást a jogdogmatika, a bírói gyakorlat valamint a német jogirodalom és németországi jogi szabályozás metszetében tekinti át. Külön kitér a közigazgatási jogalanyok és a közigazgatási perek jogutódlására, bemutatva a közigazgatási perek jogutódlásának önálló, a polgári pertől eltérő viselkedését. 

<<< Vissza a könyvekhez

Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Wilhelm Zoltán
India regionális földrajza
512 oldal
Ára: 5990 Ft

Teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy a világ társadalmi szempontból legváltozatosabb – és így az egyik legérdekesebb – állama India. Lakosságának etnikai, nyelvi, vallási, illetve kaszttagolódása olyan heterogenitást eredményez, melyre más országban aligha találunk példát. Mindez együtt jár a hatalmas állam természetföldrajzi adottságaiban meglévő különbsé...

Nagy Roland - Glied Viktor - Barkóczi Csaba
Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban
140 oldal
Ára: 2000 Ft

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez ...

Szabadi Klaudia
Halj meg, tuszi!
148 oldal
Ára: 1700 Ft

Megbocsátani a megbocsáthatatlant
Húsz évvel ezelőtt, 1994 áprilisában és májusában alig száz nap alatt, közel egymillió embert mészároltak le Ruandában. A mai napig több a kérdés, mint a bizonyosság a történtekkel kapcsolatban. Szinte felfoghatatlan a népirtásban való tömeges részvétel, ahogyan a különös kegyetlenséggel történő végreh...