Könyveink


KOSÁR

db

294 oldal
Ára: 2790 Ft

SOMLYÓDYNÉ PFEIL EDIT (SZERK.)

AZ AGGLOMERÁCIÓK INTÉZMÉNYESÍTÉSÉNEK SAJÁTOS KÉRDÉSEI - HÁROM MAGYAR NAGYVÁROSI TÉRSÉG AZ ÁTALAKULÓ TÉRBEN

A nagyvárosok komplex kihívások előtt állnak, hiszen az Európai Unió elismerte, miszerint a városok egyrészt a gazdasági fejlődés motorjai, másrészt át kell venniük a területi kohézióért viselt felelősséget. A város és vonzáskörzete közigazgatási szempontból fragmentált térség, s a megannyi autoritás érdekei mentén sokszorosan szabdalt és konfliktusokkal terhelt tér egysége az együttműködés segítségével hozható létre, kedvező esetben hosszú távon, más esetben átmeneti jelleggel. Az új évezredben a kooperáció varázsszóvá lett, a társadalomirányítás új metódusává vált. A városok hálózatokat alkotnak azért, hogy helyt tudjanak állni az európai városversenyben.
A nagyvárosi térségek egyszerre jelentenek nagy népességkoncentrációt és értelmeződnek gazdasági telephelyként, ugyanis a globális gazdaság égisze alatt az adminisztratív határok fellazulnak, s a közszféra szereplői elveszítik egyeduralkodó pozíciójukat a közpolitika formálásában. Miután erőforrásaik elégtelenek, szükségképpen új típusú kérdésként merül fel a versenyképes várostérség kormányzási képességének megteremtése a gazdasági és a nem kormányzati szféra erőforrásainak bevonása útján.
A kötet az agglomerációk intézményesítésének problematikáját tárgyalja, s több nézőpontból keresi a választ. A szervezeti-szabályozási aspektus mellett egységes gazdasági, tervezési, sőt közös fejlesztési térként értelmezi a nagyvárosi térségeket. Mindezt nemcsak elméleti síkon tárja az Olvasó elé, hanem a győri, miskolci és a pécsi nagyvárosi térségeinkről készített pillanatfelvételen keresztül latolgatja az együttműködés készsége és képessége, sőt az ún. fejlesztési koalíciók létrejöttének esélyeit.

<<< Vissza a könyvekhez

Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Garth Myers
Afrikai városok
264 oldal
Ára: 2690 Ft

Garth Myers könyve világunk egyik legérdekesebb területére kalauzol el bennünket: a városodás, a városiasodás, az urbánus környezet változásait és az ezek eredményezte problémaegyüttest mutatja be afrikai példákon keresztül. A szerző foglalkozik a fejlődés összetett kérdésével, antropológiával és politikai gazdaságtannal egyaránt, miközben olyan településeket...

Turóczi Ildikó
Buen Camino - Jó utat!
152 oldal
Ára: 2000 Ft

A Buen Camino utazás Spanyolországban, 800 kilométeren át, végig a lélek rejtett ösvényein. A testet és lelket egyaránt próbára tevő Út gondolatok és érzések tárháza. Camino, Út, Élet.

Kevés őszintébb, hitelesebb és sodróbb erejű könyvet olvashat manapság az ember önmagáról, a bennünk levő „ismeretlen” Én felé vezető útról, szeretet...

Biedermann Zsuzsánna
Genocídium és destabilizáció az afrikai nagy tavak régióban
250 oldal
Ára: 2690 Ft

 Amikor a ,,genocídium" szót halljuk, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy népirtás csak távoli helyeken fordulhat elő. Ilyenkor elfelejtjük, hogy a népirtás gyökerei, az előítéletek és a gyűlölködés, minden társadalomban jelen vannak.

 
Ez a könyv az afrikai Nagy Tavak régió három országában (Burundi, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztárs...