Migráció

„Európa Hongkongja”? Kínai–magyar akkulturáció Magyarországon

Nyíri Pál

A Magyarországra érkező kínai úttörők a kilencvenes évek legelején úgy találták, hogy „ott a politika olyan nyitott, hogy bármibe kezdhetsz, amibe akarsz”. „1990–91-ben a magyarok különlegesen rendesek voltak, ha megkérdeztük az utcán, hogyan lehet valahova eljutni, saját maguk elkísértek. Egyszer elvesztettem a pénztárcámat, és valaki postán visszaküldte. Úgy éreztem, ez isteni hely!” – mondja Adele Yu, egy fiatal üzletasszony, a tudományos kommunizmus volt oktatója. A shandongi tongxianghui – szülőföldi szervezet – elnöke is úgy emlékszik, hogy abban a két évben a magyarok nagyon udvariasak voltak. A peep show-k és a pornómagazinok választéka mellett Li Zhongqiang, a magyarországi kínaiakról szóló első könyv szerzője is leírta találkozásait a „barátságos, melegszívű magyarokkal”, akik segítettek neki lakást találni: „Ezek az emberek nem olyanok voltak, mint némely kínai, aki, ha hívják, hogy mentsen meg egy vízbe fúló gyereket, azt kérdezi: »Mennyit fizetsz?« Akkor a legboldogabbak, ha másoknak segíthetnek. De jó lenne, ha minden kínai ilyen lenne!”

A tanulmány a megadott webcímről tölthető le.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://menedek.hosting1.deja.hu/files/docs/idegenek/11.pdf


Kapcsolódó anyagok

Ágoston László: Kínai lecke
Nyíri Pál: Új ázsiai migráció Kelet-Európába: a magyarországi kínaiak
Polonyi Péter: A magyarországi kínai kolónia problémáiról
Nyíri Pál: Magyarország helye a kínai világkereskedelmi hálózatban
Nyíri Pál: Új kisebbségek Magyarországon: a kínaiak

Országismertetők

Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Nagy Roland - Glied Viktor - Barkóczi Csaba
Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban
140 oldal
Ára: 2000 Ft

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez ...

Turóczi Ildikó
Boszorkányok, sámánok, varázslók
208 oldal
Ára: 2300 Ft

 Hogy mit jelent egy álom, hogyan lép a vágy a megvalósítás útjára, talán soha nem tudom meg, ha el nem indulok Kamerunba. De megtettem, és Esuföld törzsi királyságában találtam magam, ahol:

- lehet a bőröd színe bármilyen, ha egy másik kontinensről érkezel, akkor fehér ember a neved,
- Godwin még nem tudja, hogy mi a birtoklevél haszna...

Pap Norbert
Hungary, the Balkans and the Mediterranean
210 oldal
Ára: 3290 Ft

Throughout Hungarian history the Balkans has always been an ineludible reference point and seemingly this will remain so.
The land stretching from the current borders of Hungary to the former border of the Hungarian Kingdom features an intricate spatial texture which bears the marks of our former political, economic and social aspirations creating the most important reference space for u...