Migráció

Transznacionalitás és a közvetítő kisebbség-modell: kínai vállalkozók Magyarországon

Nyíri Pál

A kínaiak Magyarország egyik legfontosabb bevándorló kisebbségét alkotják. Nem mintha sokan volnának: tíz-tizenötezer ember nem túl jelentős szám ahhoz a 130 ezer külföldihez képest, aki 2006-ban magyar bevándorlási, letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezett (és persze még ez is alig több mint egy százaléka az ország lakosságának). Azonban ha nem számítjuk a környező országokból érkező magyarokat, akkor a kínaiak már eséllyel pályázhatnak a legnagyobb bevándorló etnikum címére, az pedig kétségtelen, hogy a magyar emberek számára a legnagyobb „látható” bevándorló kisebbséget alkotják.

A tanulmány a megadott webcímről tölthető le.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://www.mtaki.hu/docs/080611_12/teljes/nyiri_pal_transznacionalitas_es_a_kozvetito_kisebbseg_modell.pdf


Kapcsolódó anyagok

Karoliny Eszter - Mohay Ágoston: A nemzetközi migráció jogi keretei
Ágoston László: Kínai lecke
Nyíri Pál: Új ázsiai migráció Kelet-Európába: a magyarországi kínaiak
Polonyi Péter: A magyarországi kínai kolónia problémáiról
Nyíri Pál: Magyarország helye a kínai világkereskedelmi hálózatban
Nyíri Pál: Új kisebbségek Magyarországon: a kínaiak

Országismertetők

Kína
Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Gantner Ádám
A szobapincér
224 oldal
Ára: 2790 Ft

 A modernkori nyugati úri osztály és a hazai cselédség metszéspontja  – áhított luxusba csomagolva – Budapesten, egy feddhetetlen hírű, ötcsillagos szállodában. Napjaink Magyarországának lényegében ismeretlen munkahelyi szegletébe kapunk meghívást egy kőkemény kelet-európai történettel, a rendszerváltás veszteseiről. A regényben csak a nevek fiktívek,...

Vörös Zoltán
Kínai sakkjátszma - Tengeri kereskedelmi útvonalak és az energiabiztonság geopolitikája
232 oldal
Ára: 2500 Ft

Kína legfőbb tengeri kereskedelmi útvonalának biztonsága és a szállítások zavartalansága a kelet-ázsiai állam egyik fő prioritása. A regionális nagyhatalom energiahordozóktól való függősége évről-évre növekszik, ráadásul kőolajimportjának 80 százaléka egy kockázatos, 12 ezer kilométer hosszú  tengeri útvonalon érkezik.
A hajóút az afrikai partok...

Pap Norbert
Hungary, the Balkans and the Mediterranean
210 oldal
Ára: 3290 Ft

Throughout Hungarian history the Balkans has always been an ineludible reference point and seemingly this will remain so.
The land stretching from the current borders of Hungary to the former border of the Hungarian Kingdom features an intricate spatial texture which bears the marks of our former political, economic and social aspirations creating the most important reference space for u...