Kisebbségkutatás

A magyarországi szerbek

Publikon-line

Dr. Sarosácz György írja: (1) „...a hazánkban élő horvátokra, szerbekre és szlovénekre, a köz­életben, még a sajtóban is, a legtöbb esetben, a délszláv megjelölést használják. Ismeretes, hogy délszláv nemzetiség, vagy népcsoport a valóságban nincsen. Ez a megjelölés a szláv né­pek elhelyezkedésére utal..."

A szerbek térségi elhelyezkedése Magyarországon (1): Mohács és térsége: 10 település, Bé­kés és Csongrád megye: 5 település, Pest és környéke: 10 település.

Az 1990-es népszámlálás adatai szerint Magyarország 2905 polgára vallotta magát szerb nemzetiségűnek, 2953 fő pedig úgy nyilatkozott, hogy szerb az anyanyelve" (2). Az ortodox görögkeleti vallás íratlan törvényei ma is élnek a szerb nép körében és itt maradtak meg a leg­nagyobb mértékben és eredetiségben a szerb nép szokások (3).


tanulmány letöltése pdf formátumban

www.publikon.hu


Kapcsolódó anyagok

Koller Inez: Kisebbségek a Balkánon
A. Gergely András: Nemzeti vagy etnokulturális kisebbség?
Nyíri Pál: Új kisebbségek Magyarországon: a kínaiak

Országismertetők

Magyarország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Glied Viktor
A halványtól a mélyzöldig - A globális környezetvédelmi mozgalom negyed százada
198 oldal
Ára: 2200 Ft

A globális ökológiai problémák és a klímaváltozás következményei mára mindenki számára érzékelhetővé váltak. Immáron több mint negyven éve feltűnt egy új, sokszínű társadalmi mozgalom, amely több-kevesebb sikerrel veszi fel a küzdelmet a környezetszennyezés és a fenntarthatatlan gazdasági folyamatok, valamint az azokat mozgató szereplők ellen. 

...

Nagy Roland - Glied Viktor - Barkóczi Csaba
Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban
140 oldal
Ára: 2000 Ft

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez ...

Szabó Gábor
A globális igazságosság perspektívái és határai
214 oldal
Ára: 2690 Ft

Tartozunk-e bármilyen mértékű felelősséggel egymásért a családunkon, szeretteinken, barátainkon, honfitársainkon túl? Globális szinten mindazokért, akik a bolygónkon laknak, vagy lakni fognak? Az 1970-es évektől kezdve fokozatosan vált a politikai, etikai gondolkodás megkerülhetetlen problémájává a globális igazságosság kérdése. Napjainkban szinte minden, a nemzetk...