Magyarország a két világháború korában

Recenzió: K. Farkas Claudia: Jogok nélkül. A zsidó lét Magyarországon, 1920-1944 c. könyvéről

Kolontári Attila

A téma mindenkori aktualitását nehéz lenne vitatni. Farkas Claudia művében a huszadik századi magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájához vezető utat vizsgálja. Imponálóan széles forrásbázisra (levéltári dokumentumok, képviselőházi és felsőházi ülések jegyzőkönyvei, sajtóanyag, visszaemlékezések) építve mutatja be a törvényhozás tevékenységét, az egyes politikai pártok, politikusok, egyházak álláspontját, a parlamenti üléstermekben, bizottságokban vagy az újságok hasábjain lefolytatott vitákat, az érvek és ellenérvek rendszerét. A könyv lapjain az olvasó számára plasztikusan elevenednek meg a probléma társadalomtörténeti, jogi és korabeli aktuálpolitikai vonatkozásai. A szerző alapvetően az első és második zsidótörvénnyel foglalkozik részletesen, az ezen kívül eső történések előzményként (numerus clausus, Gömbös-éra) és következményként (az 1940 utáni időszak zsidóellenes intézkedései a vészkorszakig) jelennek meg a műben.


tanulmány letöltése pdf formátumban

Kolontári Attila


<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Marsai Viktor - Hettyey András
Szomália - állami összeomlás és konszolidáció Afrika Szarván
210 oldal
Ára: 2490 Ft

Szomália kapcsán mindenki hozzászokott a rossz hírekhez. Háború, kalóz-kodás, merényletek, robbantás, államkudarc, lázadók, iszlamisták, a „Nyugat” csődje – ezek azok a fogalmak, amelyeket a legtöbben ehhez a kelet-afrikai országhoz kapcsolnak.

De melyek azok az okok, amelyek ide vezettek, és hogyan élnek az emberek Afrika Szarván? Két fiatal kutató, ...

Biedermann Zsuzsánna
Genocídium és destabilizáció az afrikai nagy tavak régióban
250 oldal
Ára: 2690 Ft

 Amikor a ,,genocídium" szót halljuk, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy népirtás csak távoli helyeken fordulhat elő. Ilyenkor elfelejtjük, hogy a népirtás gyökerei, az előítéletek és a gyűlölködés, minden társadalomban jelen vannak.

 
Ez a könyv az afrikai Nagy Tavak régió három országában (Burundi, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztárs...

Szarka Evelin
Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről
192 oldal
Ára: 2500 Ft

Napjainkban számos útikönyv és színes fotóalbum kalauzolja el Indonézia érintetlen tájaira a kíváncsi felfedezőt és az érdeklődőt, ám a turistáknak mutatott és az általuk megalkotott kép sokszor csak felszínes ismereteket ad erről a többnyire muszlim lakosú délkelet-ázsiai államról. 


Mitől olyan különleges az itt élők által beszélt nyelv? H...