Magyarország története

Dualizmus kori választási rendszer Magyarországon (Tolna megye 1905-1906)

Glied Viktor

A dualizmus kori országgyűlési képviselőválasztásokat jellegüknél fogva nem nevezhetjük a mai értelemben vett kompetetív választásoknak. A választások alapvető funkcióját teljesítették, hiszen létrehozták a képviselőház testületét, amely azonban a nyugat-európai országoktól eltérően a társadalom csak nagyon kis rétegét reprezentálta a választásra jogosultak szűk köréből kifolyólag.


tanulmány letöltése pdf formátumban

Első publikáció - www.publikon.hu, 2006.02.10.


Kapcsolódó anyagok

Máté Andrea: A filoxéra megjelenése és hatása a Szekszárdi történelmi borvidéken

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...

Szarka Evelin
Egység a sokféleségben – A távoli Indonézia közelről
192 oldal
Ára: 2500 Ft

Napjainkban számos útikönyv és színes fotóalbum kalauzolja el Indonézia érintetlen tájaira a kíváncsi felfedezőt és az érdeklődőt, ám a turistáknak mutatott és az általuk megalkotott kép sokszor csak felszínes ismereteket ad erről a többnyire muszlim lakosú délkelet-ázsiai államról. 


Mitől olyan különleges az itt élők által beszélt nyelv? H...

Turóczi Ildikó
Varázslatok, járványok, missziók
149 oldal
Ára: 2300 Ft

Az Afrikát célzó segítés/segítség etikai, erkölcsi dimenziói az Afrika-kutatás, ezen belül pedig az orvosi antropológia és szociológiai, a tényfeltáró újságírás érdekes és figyelmet érdemlő fejezeteit is jelentik. Jelen kötet a terepmu...