Közpolitika

A kínai egykepolitika

Agonács Izabella

Kína a Föld legnépesebb országa, itt él a világ népességének egyötöde. Emellett a második legjelentősebb a gazdasági élet viszonylataiban, emiatt bizonyos döntései az egész világot befolyásolhatják. Ennek felismerésével rá kell jönnünk, hogy nagyon fontos lenne a nyugati politikai élet szereplői számára, hogy a kínai rendszer és kormányzás átláthatóbb legyen. Kína hagyományosan mezőgazdasági országnak mondható, ami miatt a népesség egyenlőtlen területi eloszlása meghatározó erejű. A népesség 30%-a városokban, míg 70%-a falvakban lakik. Emiatt folyamatos az urbanizáció az országon belül. Az 1970-es évektől ugrásszerűen javult az egészségügyi ellátás az országban, kiépült a védőoltások rendszere, általánossá vált a higiéniai oktatás és viszonylagosan megszűntek az éhínségek. Ez arra ösztönözte az országban élő lakosságot, hogy családalapítási folyamatokba kezdjenek ebben az újonnan kialakult viszonylagos jóléti környezetben, ami ahhoz vezetett, hogy Kínában felütötte fejét a túlnépesedéstől való félelem. Hirtelen megnőtt a gyermekszületések aránya, amiből arra következtettek, hogy ez befolyásolhatja a jelenlegi rendszer fennállásának sikerét. Az állami vezetés szükségesnek látta az egy családra jutó gyermeknemzés szabályozását a népesség túlzsúfolódásának elkerülése érdekében. A mindezek következtében bevezetett „egy pár – egy gyermek politika” egy olyan témakör, melyről még mindig nem alkottak tiszta képet a világban. Véleményem szerint azért, mert európai vagy amerikai szemlélettel közelítjük meg a kérdéskört, ám így soha nem érthetjük meg, egy számunkra teljesen idegennek tűnő kultúra döntéseit, működését. Éppen ezért, az elsőként tisztáznám az egykepolitika fogalmát, eredetét, bevezetésének okait, majd következményeit.


tanulmány letöltése pdf formátumban


<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...

Fülöp T. Mariann
A kétszínű Marokkó
280 oldal
Ára: 2900 Ft

„Szerelem volt első látásra. De idővel rájöttem, Marokkó kétszínű. Sokat hazudott nekem. Szinte minden nap becsapott. És volt, hogy meglepett. Pont ezért szerettem. Volt, hogy a fellegekbe repített, volt, hogy a mélybe taszított ez a rejtélyes, kiismerhetetlen, hallatlanul csábító és szeszélyes szerető. Imádni- és gyűlölnivaló egyszerre.”

Marokkóba...

Süle Edit
Logisztika az idő fogságában
Ára: 2400 Ft

A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.

A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel ...