Külpolitika

Cseh külpolitika egy változó Európában: nemzeti megegyezés?

Tomás Karásek

A cseh külpolitika változás előtt áll. A kilencvenes években Csehország gyakorlatilag csupán egy fontos külpolitikai célt követett: tagjává válni a „nyugati” közösségnek, főleg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és az Európai Unió tekintetében. Az erőfeszítés sikeres volt, hiszen a NATO-hoz 1999-ben, az Európai Unióhoz pedig 2004-ben csatlakozott az ország.


tanulmány letöltése pdf formátumban

Glied Viktor - Taróssy istván (szerk.): Globális biztonsági kihívások, NATO szerepvállalások és Közép-Európa, 2006.


Kapcsolódó anyagok

Sergiy Glebov: Ukrajna külpolitikája - Oroszország árnyékában?

Országismertetők

Csehország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Szabó Gábor
A globális igazságosság perspektívái és határai
214 oldal
Ára: 2690 Ft

Tartozunk-e bármilyen mértékű felelősséggel egymásért a családunkon, szeretteinken, barátainkon, honfitársainkon túl? Globális szinten mindazokért, akik a bolygónkon laknak, vagy lakni fognak? Az 1970-es évektől kezdve fokozatosan vált a politikai, etikai gondolkodás megkerülhetetlen problémájává a globális igazságosság kérdése. Napjainkban szinte minden, a nemzetk...

Erdősi Ferenc
A Közel-Kelet közlekedése
645 oldal
Ára: 5000 Ft

Miközben a sajtóban a Közel-Kelet politikai konfliktusairól szóló hírek vannak többségben, a térség minden vonatkozásban létfontosságú közlekedéséről vajmi keveset tudunk.

 
Ezt az adósságot törleszti az első magyar nyelvű könyv, mely részletes ismere-teket ad a közlekedéshálózat geopolitikai/geoökonómiai tényezők által erősen befolyás...

Süle Edit
Logisztika az idő fogságában
Ára: 2400 Ft

A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.

A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel ...