Biztonságpolitika

Franciaország és az EU keleti bővítése, avagy a templom őrzőjének dilemmái

Vincze Hajnalka

Francia értelmezésben a bővítés “sem a közös európai jólét, sem pedig a közös európai függetlenség igényét nem rendelheti maga alá. Ellenkezőleg: a keleti országok felvételét úgy kell végigvinni, hogy az Európa kollektív függetlenségét és jólétét szolgálja.” A francia magatartás mögött “a vezérfonal mindvégig ugyanaz volt. Egy rendkívül következetes, ám mégis roppant sok félreértésre okot adó hozzáállás: a „templom őrzőjének” attitűdje.


tanulmány letöltése pdf formátumban

http://www.hajnalka-vincze.com/Publications/21
Európa 2002, 2004/4


Országismertetők

Franciaország

<<< Vissza a tanulmányokhoz
Újdonság
Kosár
A kosár 0 terméket tartalmaz.
Kiemelt ajánlataink
Tarrósy István - Glied Viktor - Keserű Dávid (szerk.)
Új népvánorlás - Migráció a 21. században Afrika és Európa között
294 oldal
Ára: 590 Ft

A 21. század egyik legnagyobb globális kihívása a migráció, a tömeges vándorlás. Ez nem meglepő, hiszen napjainkban 230 millió ember „járja az utakat” vagy hagyja el otthonát egy jobb élet reményében.
Az Afrikából induló migrációs hullámok elsődleges állomása Európa. Egységes európai bevándorlási politikáról még nem beszélhetünk, a tagállamok ...

Szilágyi István
Geopolitika
254 oldal
Ára: 2000 Ft

Az elmúlt évtizedekben a közéletben és a közbeszédben, a politikai elemzők és a politikusok, a gazdasági szakértők és a közgazdászok,az újságírók és a hírmagyarázók,a geográfusok és a történészek, a társadalomtudósok és a természettudományok képviselői körében a mindennapos érintkezés során divatossá vált a geopolitika szó használata.
A százé...

Süle Edit
Logisztika az idő fogságában
Ára: 2400 Ft

A történelem folyamán az embereket mindig is foglalkoztatta az idő. Bár hétköznapi fogalomnak tűnik, mélységeit máig sem sikerült teljes egészében feltárni. Modern világunkban az idő újfajta szerephez jut, mivel gazdasági és társadalmi rendszereink egyre érzékenyebbé válnak rá.

A szerző széleskörű magyar és nemzetközi szakirodalmi áttekintéssel ...